Menu Sluiten

Crematie

Crematie is een uitvaarttechniek die erin bestaat het lichaam van een overledene te verbranden en tot as te herleiden. De as kan in een ritueel gebruikt worden. Ze kan in een urn bewaard worden of uitgestrooid op een plaats met soms symbolische betekenis, zoals in zee.

In België wordt crematie wettelijk geregeld sinds de wet van 21 maart 1932 op de facultatieve verbranding van mensenlijken. Deze wet werd in het Belgisch Staatsblad van 2 april 1932 gepubliceerd. Daarmee was de eerste stap gezet.

Uit administratief oogpunt kan iedereen een keuze kenbaar maken door een duidelijke en eenduidige vermelding van een van de volgende termen:

– begraving van de stoffelijke resten; – crematie gevolgd door de verstrooiing van de as op de strooiweide van de begraafplaats;
– crematie gevolgd door een verstrooiing van de as op zee, in Belgisch territoriaal gebied;
– crematie gevolgd door de begraving van de as op de begraafplaats;
– crematie gevolgd door de plaatsing van de as in een columbarium van de begraafplaats;
– crematie gevolgd door een verstrooiing van de as op een andere plaats dan de begraafplaats;
– crematie gevolgd door het bewaren van de as op een andere plaats dan de begraafplaats. Deze verklaring wordt op duidelijke en eenduidige wijze in het bevolkingsregister opgenomen.

 

Urnfoedraal

Er bestaan diverse mogelijkheden om de as van de overledene te bewaren. Om de as naar huis te vervoeren kan de asurne in een urnfoedraal geplaatst worden. Er zijn diverse modellen beschikbaar. In onze showroom vindt u een ruime keuze.

Reliekhouder voor as

Indien de familie de urn niet thuis wenst te bewaren, kan een beetje as in een sieraad (hangertje) of in een reliekhouder geplaatst worden. Ook hiervoor bieden wij u een ruime keuze aan.

Herdenkingsplaat en – foto

Elke begraafplaats biedt de mogelijkheid om een herdenkingsplaat met eventueel een foto of zelfs een klein vaasje voor enkele bloemen te plaatsen. Wij bieden diverse modellen aan in verguld of verzilverd aluminium in overeenstemming met de gemeentelijke verplichtingen. De afmetingen zijn ook verschillend, maar steeds in overeenstemming met de gemeentelijke voorschriften.

Teraardebestelling

De ceremonie, de teraardebestelling en de verschillende keuzes die daarmee gepaard gaan zijn belangrijke stappen in het rouwproces. De ceremonies verschillen naargelang de gebruiken en de religieuze voorkeuren. Ze hangen voornamelijk af van de wensen van de overledene of van de naaste familie.

De begrafenis kan plaatsvinden in een concessie in de gemeente waar de overledene woonde, waar het overlijden plaatsvond of in een andere gemeente waar hij of zij een familieconcessie bezit. Iedere gemeente moet voor een duur van doorgaans 5 jaar gratis een graf in volle grond ter beschikking stellen van personen die op het grondgebied van de gemeente gewoond hebben of overleden zijn. In dit geval is het niet verplicht om het graf met een grafsteen te versieren. Enkel een voorlopig merkteken met de naam en voornaam van de overledene is nodig.

De gemeenten bieden ook andere opties aan, weliswaar tegen betaling:

Naargelang de gemeenten worden concessies in volle grond van 10, 15, 25, 30 en zelfs 50 jaar aangeboden tegen tarieven gaande van 200 tot 3500 euro. Het is ook mogelijk om een concessie met twee of drie plaatsen te reserveren. Deze optie moet verplicht vastgelegd worden bij het eerste overlijden en zal uiteraard duurder uitkomen.

Ten slotte is het ook mogelijk om de overledene in een grafkelder te begraven. Als de grafkelder al bestaat, moeten enkel de administratieve formaliteiten tegen betaling vervuld worden. Moet de grafkelder nog worden aangekocht, dan moet men rekenen op 1900 tot 6000 euro, naargelang de gemeenten. Het is in de begraafplaatsen thans ook mogelijk om as te begraven. Informeer bij uw gemeentebestuur naar de verschillende mogelijkheden.